Available also in: English, French, and German.
De Brexit overgangsperiode eindigt op 31 december 2020. Vanaf 1 januari 2021 zal het Verenigd Koningrijk (VK) officieel geen onderdeel meer uitmaken van de interne markt van de Europese Unie (EU). Tradewin heeft de hoofdelementen geïdentificeerd welke van belang zijn voor bedrijven die zich op de nieuwe situatie aan het voorbereiden zijn. Deze vier elementen dienen door bedrijven overwogen te worden ongeacht of er een overeenkomst wordt gesloten tussen de Europese Unie, in beide scenario’s zullen per 1 januari 2020 formaliteiten aan de grens vervuld moeten worden.
EORI (Economic Operators Registration and Identification) Nummer
Om goederen te kunnen importeren en exporteren heeft een onderneming een EORI-nummer nodig. Dit geldt zowel voor bedrijven die gevestigd zijn in de EU en handeldrijven met het VK als Britse bedrijven die zakendoen binnen de EU. Als u van plan bent om na de overgangsperiode goederen in- en uit te voeren in de EU en het VK zult u over zowel een Europese als een Brits EORI-nummer moeten beschikken.
Geharmoniseerd Systeem (HS) Classificatie
Ondernemingen moeten zorg dragen voor een correcte HS-classificatie van al hun goederen. De HS-classificatie is een 8- tot 10-cijferig nummer dat op douaneaangiftes vermeld wordt en wat bepalend is voor de invoerrechten, het btw-tarief en overige rechten welke betaald dienen te worden bij de invoer van goederen. Verder geeft de HS-classificatie ook aan of er aanvullende vereisten van toepassing zijn bij de invoer. Vanaf 1 januari 2021 zullen goederen die de grens tussen de EU en het VK passeren ingedeeld moeten worden in zowel het tarief van de Unie als in het tarief van het VK. De Britse overheid heeft een nieuw tarief gepubliceerd en is te vinden via de UK Global Tariff tool. Tradewin adviseert ondernemers om het nieuwe Britse tarief door te nemen voordat de Brexit in werking treedt om goed voorbereid te zijn op de implicaties en gevolgen van de nieuwe situatie.
Oorsprong van Goederen
In het kader van de handel tussen de EU en het VK zal de oorsprongsbepaling van goederen een belangrijke factor gaan vormen. Ongeacht of de EU en het VK een vrijhandelsovereenkomst sluiten of niet, importeurs en exporteurs zullen de oorsprong van hun goederen moeten aantonen. Tradewin ziet dat ondernemingen niet realiseren dat een juiste oorsprongsbepaling cruciaal is om het correcte invoerrechtpercentage vast te stellen en anti-dumping of compenserende rechten te voorkomen. Dit is ook van belang wanneer er in- of uitvoer beperkingen zijn opgelegd voor goederen die geproduceerd of geheel verkregen zijn uit bepaalde landen.
Waardebepaling
In de huidige relatie tussen de EU en het VK is de transactiewaarde mogelijk niet altijd bekend. Door jarenlange relaties tussen kopers en verkopers worden wellicht betalingen in een maandelijkse transactie voldaan of worden er goederen gratis geleverd. Omdat na de Brexit formaliteiten aan de grens voldaan zullen moeten worden, is een correcte transactiewaarde van belang.
Tradewin is dagelijks in contact met haar klanten binnen de EU om vragen te beantwoorden op het gebied van de bovenstaande vier onderwerpen. Als uw bedrijf op zoek is naar hulp bij het voorbereiden op de Brexit, heeft Tradewin de kennis en ervaring in huis om u hierbij te ondersteunen. Ongeacht of u slechts op zoek bent naar bevestiging of net bent begonnen met het in kaart brengen van de impact op uw bedrijfsprocessen, wij staan voor u klaar.